Schriktraining

Schriktraining

Van nature is het paard een vluchtdier. Dit houdt in dat het in de natuur voortdurend alert blijft op gevaar. In de natuur heel nuttig, maar in de “mensenwereld” is het niet erg praktisch om overal gevaar in te zien.

In plaats van standaard de instinctieve hersenhelft gebruiken bij mogelijk gevaar, kun je een paard leren zichzelf te controleren in situaties. Het paard zal leren dat er ontspanning plaatsvind bij benadering van objecten. Hierdoor zal het paard juist op dingen af willen in plaats van er bij weg te willen!

In het dagelijks leven is een paard die overal gevaar in ziet niet fijn, tijdens het rijden wil het paard niet door de hoek waar een pion staat, op het parkeerterrein om bij het weiland te komen ligt een deurmat. Knorrend en ontwijkend er om heen, dat is wat vaak gebeurd, er ligt heel veel focus op het object. Als objecten niet meer opvallen, doordat ze geen spanning meer veroorzaken, is er geen reden meer om er niet langs te willen.

Het object maakt niet uit; of het een wapperende vlag naast de wedstrijd-ring is, of een man met een paraplu naast de buitenbak. Het gaat erom dat het paard de juiste lichamelijke en mentale reactie kan ontwikkelen.

Tijdens een schriktraining staat er een parcours met obstakels klaar, wapperende zijlen, lange slierten waar onderdoor gelopen moet worden, een vloer vol met plastic flesjes of sponsjes. Hoe kom je dit parcours door terwijl jij de leiderschap tegenover je paard behoudt en het tempo bepaald? Hoe kun je het paard zoveel vertrouwen geven dat het veilig is om met jou mee te gaan?

“Hoe kun jij je paard zoveel vertrouwen geven om enge dingen aan te gaan?”

Een schriktraining geeft het paard, maar vaak ook de eigenaar/ruiter meer vertrouwen om spannende situaties aan te gaan, het maakt jullie dapperder en zelfverzekerder.

Schriktrainingen worden gegeven in groepjes van 4 – 6 deelnemers, het is ook mogelijk om individueel een schriktraining te volgen.
Neem contact op voor de mogelijkheden en meer informatie.