Het proces van leren en blijvend resultaat

Leren, het is een proces van een startpunt naar een doel. Je wilt iets kunnen, weten, behalen of oplossen; maar om zo ver te komen zal er een weg gevolgd moeten worden. Het bovenste deel van de afbeelding laat zien hoe wij als mens graag willen dat het proces verloopt (your plan), maar de realiteit wordt duidelijker weergegeven in het onderste deel (reality).

Stel; een paard heeft door een nare ervaring een slechte associatie met trailerladen, hoe los je dit dan op? Er zijn genoeg manieren; longeer-lijnen, bezems, kracht van een paar sterkte mannen, een lier etc. Is dit de manier die voor mens en paard leuk is? Ik verwacht dat het gros van de mensen het tegenwoordig toch graag anders ziet.

De voorbeelden van hoe we het liever niet willen, gebeuren helaas wel als alle liefdevolle manieren geprobeerd zijn of als onmacht en onkunde een rol spelen. Toch zorgt dit vaak niet voor blijvend resultaat of doet een paard het gevraagde de volgende keer vanuit angst. Belangrijk voor een blijvend en goed resultaat tijdens een training (geldt niet alleen voor het bovenstaande voorbeeld, maar voor alle trainingen), is dat het paard uit eigen overweging de keuze maakt om mee te werken om zo een doel te halen. Is er een vorm van dwang, dan zal het paard juist meer aversie krijgen tegen datgene wat je juist graag wilt bereiken en bereik je het tegenovergestelde.

Tijdens een training wil je dus graag dat het paard géén aversie ontwikkeld, maar hoe krijg je een meewerkend paard als een paard echt niet wil wat er gevraagd wordt?
Heel belangrijk; het moet de eigen keuze vanuit het paard zijn om mee te werken! Uiteraard zal je af en toe punten moeten doorbreken om verder te komen en nee; dit zal een paard niet altijd leuk vinden. Toch moet je een probleem aan gaan om het op te lossen. De kunst is het paard wel een keuze geven; maar laat zien dat meewerken iets oplevert en dat tegenwerken niets oplevert. Gedrag wat beloond wordt, zal zich vaker gaan herhalen. Zo stijgt je weer in het leerproces. 

Om tijdens een training (mentaal) moeilijke punten te doorbreken, kan het natuurlijk voorkomen dat er een hapering in de stijgende lijn ontstaat. Hier ben ik altijd blij mee! Hoe raar het misschien ook klinkt, met enkele haperingen kun je namelijk een bestaand probleem ECHT oplossen. Door de moeilijke punten (diepe dalen) mee te trainen, voorkom je dat er in de toekomst een oud ongewenst reactiepatroon geuit wordt.

Merk je tijdens een training met je paard dat je een hapering hebt, dan is dit vaak dus helemaal niet erg! Kijk als dit gebeurt wel goed naar de leerweg die jullie volgen; is er niets wat jij onbewust verkeerd doet, waardoor je juist ongewenst gedrag stimuleert?
Kom je niet meer uit het dal, wacht dan niet te lang met hulp inschakelen. Voorkom dat haperingen te groot worden. Hoe eerder je weer op de stijgende lijn komt, hoe minder het gedrag bevestigd wordt bij je paard.

Zorg dus voor een goede balans in het leerproces en blijf heel goed kijken en analyseren!