Grond en/of loswerk les

Grond en/of loswerk les

Grondwerk is de basis wordt vaak gezegd. Maar de basis waarvan dan? Grondwerk is een verzamelnaam voor het werken met het paard zonder dat je erop zit. Het is de basisopvoeding van het paard. Je paard leert meelopen, stilstaan, achterwaarts en opzij gaan op jouw (lichaam)signalen.
Je kunt leren je persoonlijke ruimte duidelijk te maken en zo leiderschap te nemen.

Hoe kun je een paard sturen op lichaamstaal zonder dat je verbonden bent door middel van een halster met een touw? Wat is belangrijk om op te letten voor jezelf? Wat voor effect heeft jou houding op jou paard? Wat zie je aan je paard, wat is zijn manier van communicatie?

“Het is een gesprek, zonder dat er een woord aan te pas komt”

Loswerken is een manier om op een ontspannen manier je paard vrije beweging te geven waarbij je samen werkt aan respect en leiderschap. Het is een gesprek, zonder dat er een woord aan te pas komt.  Door middel van lichaamstaal kun je een paard sturen en tempo bepalen. Bij paarden in de natuur kun je ook goed zien; het paard die controle heeft over richting en tempo is de leider.

Doordat mensen gemakkelijker met woorden communiceren, zijn we ons soms minder bewust van wat ons lichaam eigenlijk zegt. Loswerken is training en spel tegelijkertijd, zowel voor je paard als voor jou zelf. Paarden zijn van nature heel scherp op lichaamstaal en dit is een fijne manier om jezelf als mens om je lichaamsbewustzijn te vergroten. Hierdoor ontwikkel je onder andere een heldere lichaamstaal wat erg fijn is in de communicatie met paarden, maar ook voor de communicatie tegenover mensen. Misschien zeg jij met je lichaam wel hele andere dingen dat wat je eigenlijk bedoeld?